😋 Zadaj kód BONITAS15 a získaj 15% zľavu pre vybrané produkty značky BONITAS 😋

Ako jesť datle a aké vitamíny obsahujú?

Čo sú datle?

Datle sú jeden z najstarších pestovaných plodov. Sú to plody ďatlovníka obyčajného (Phoenix dactylifera), ktorý je pôvodom z Blízkeho východu a severnej Afriky. Ide o podlhovasté plody s jednou tvrdou kôstkou uprostred. Ich farba sa mení od svetlohnedej až po tmavohnedú, v závislosti od odrody a stupňa zrelosti.

Vedeli ste, že datľovník môže dosiahnuť výšku až 30 metrov, žiť viac ako 100 rokov, a že existuje viac ako 200 odrôd datlí? Medzi tie najznámejšie patria Medjool, Deglet Noor a Barhi

Odroda Deglet Noor má svoje stále miesto v našej ponuke. Datle Deglet Noor sa pýšia lahodnou medovou chuťou s orieškovým nádychom, strednou veľkosťou a oválnym tvarom. Vyznačujú sa najnižším obsahom cukru zo všetkých druhov datlí a vysokou energetickou hodnotou. Aj napriek tomu sú dostatočne sladké a chuťovo sú prirovnávané ku kešu orechom.

Ako jesť datle?

Datle sa môžu jesť čerstvé alebo sušené. Zaženú chuť na sladké a sú výživným občerstvením sami o sebe. Ušetríme ti čas a prácu. Na Nutive si ich vieš kúpiť priamo bez kôstok. 

Skús ich použiť napríklad v týchto receptoch:

  • Plnené datle -  dezert, ktorý zvládneš pripraviť do 3 minút. Datle bez kôstok jemne nakroj a naplň orechovým maslom.
  • Energetické raw guličky - rozmixuj datle spoločne s orieškami podľa tvojho gusta, ochuť kakaom alebo škoricou. Nakoniec ich obaľ v kokose, drvených orieškoch alebo prášku z mrazom sušeného ovocia
  • Sladké (ne)pečené dezerty - datle skvelo nahradia cukor a navyše sú zdravé. Pridaj ich do muffinov alebo si z nich priprav brownies či cookies
  • Mliečne smoothie - výživné raňajky či olovrant. Do mixéra nalej rastlinné mlieko, pridať hrsť datlí, lyžičku škorice a kakaa a môžeš vychutnávať. 

datle_recept_blog

Aké vitamíny obsahujú datle?

Datle sú považované za posilovače mozgu. Každá datla obsahuje viac ako 2mg cholínu. Cholín je látka, ktorá prispieva k lepšej pamäti a učeniu sa. Vďaka rýchlo dostupnej energii sú ideálnym spoločníkom pred fyzickou aktivitou.

Sú bohatým zdrojom vitamínov B6 a kyseliny pantoténovej pre fyzickú a psychickú pohodu. Vysoký podiel vlákniny podporuje zdravé trávenie a slúži ako prevencia zápchy. 

Datle obsahujú minerály ako draslík, horčík, mangán a železo. Čerstvé, ale aj sušené obsahujú rôzne typy antioxidantov, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Dokonca v rovnakom množstve ako zelený čaj. 

Datle a cukrovka

Datle slúžia aj ako prírodné sladidlo pre diabetikov. Práve vláknina v datliach spomaľuje trávenie a vstrebávanie cukrov, čo pomáha udržiavať hladinu cukru v krvi. Konzumácia datlí znižuje riziko náhlych glykemických výkyvov. V prípade, že si diabetik, vždy je dôležité sledovať príjem sacharidov a udržiavať vyváženú stravu.

Datle a tehotenstvo 

Vedela si, že datle sú viac než odporúčanou potravinou v štádiu tehotenstva? 

Štúdia ukázala, že konzumácia datlí u žien najmä v posledných 4 týždňoch tehotenstva prináša viacero zdravotných benefitov. Ženy vďaka jedeniu datlí:

  • porodili spontánne
  • mali kratšiu prvú pôrodnú dobu
  • mali širšie roztvorenie krčka maternice
  • pri pôrode lepšie spolupracovali
  • nepotrebovali aplikovať pitocín (syntetický oxytocín)

TIP: Skúšal/a si si vytvoriť domácu datlovú čokoládu, na ktorej si pochutnajú aj vegáni? Inšpiruj sa receptom z 5 ingrediencií od šikovnej Annamária Bilasovej. 


Date-chocolate-bar_1.jpg_1

Nutivácke datle 

K našim najpredávanejším produktom na Nutive patria kilové datle bez kôstok Farmland. Nedáme dopustiť ani na prémiovú odrodu z Tuniska v bio kvalite Deglet nour Bonitas v 100g, 200g, 500g a 1kg balení. Pre ešte väčší chuťový zážitok máme v ponuke datle v horkej čokoláde so škoricou. 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz