Ako naštartovať imunitu? Tipy na 7 účinných produktov.

Posilnenie imunity je dôležité nielen počas chladných mesiacov, ale po celý rok. Správna výživa a doplnky stravy dokážu zlepšiť obranyschopnosť organizmu a udržať telo v optimálnom stave. V nasledujúcom článku ti predstavíme 7 nutiváckych produktov, ktoré ti pomôžu naštartovať imunitný systém a slúžia ako prevencia v boji s chrípkou a prechladnutím.

1. Včelí peľ

Včelí peľ je komplexná superpotravina, ktorá spomaľuje vývoj chronických ochorení a posilňuje imunitu. Obsahuje široké spektrum vitamínov, vrátane vitamínov skupiny B, minerály, enzýmy, antioxidanty, bielkoviny a aminokyseliny. Pravidelné užívanie včelieho peľu môže prispieť k celkovému posilneniu organizmu a jeho odolnosti voči infekciám. Odporúčame užívať 1-2 čajové lyžičky (5-10g denne). Viac zaujímavosti o včelom mede sa dočítaš tu

vceli_pel

2. Goji (kustovnica čínska)

Sušené goji je superpotravina známa svojím vysokým obsahom vitamínu C, minerálov a väčším množstvom antioxidantov ako v hociktorom inom sušenom ovocí. Taktiež je bohaté na vlákninu a aminokyseliny, ktoré podporujú trávenie a celkové zdravie. Konzumácia goji naštartuje imunitu, dodá telu vitalitu, pomáha zmierniť stres, zlepšuje spánok a pamäť. Ako jediná rastlina obsahuje protirakovinové geránium, konzumácia goji slúži aj ako prevencia rakoviny. Chceš vedieť viac o tom, prečo jesť goji? Klikni tu

3. Moruša

Moruša je bohatá na antioxidanty, vitamín C a rôzne bioaktívne zlúčeniny, ktoré podporujú imunitný systém. Moruša čierna má vysoký obsah antokyánov, ktoré znižujú zápaly. Moruša biela obsahuje resveratrol a flavonoidy, ktoré prispievajú k posilneniu obranyschopnosti organizmu a podporujú zdravú reakciu na infekcie. 

Oba druhy zlepšujú trávenie, čo je dôležité pre zdravú črevnú mikroflóru, ktorá zohráva významnú úlohu v imunitnej ochrane.

4. Acai prášok

Acai prášok sa pýši vysokým obsahom vlákniny a antioxidantov. Zaujímavosťou je, že spomedzi všetkých druhov bobuľovitého ovocia obsahuje najviac antioxidantov. Tie podporujú imunitný systém a zvyšujú jeho odolnosť voči infekciám. Okrem toho obsahuje vitamíny a minerály, ako sú vitamín C a zinok, ktoré sú dôležité pre správnu funkciu imunity. Najlepšie chutí v acai bowle alebo v ovocnom smoothie. Viac o tejto zázračnej superpotravine sa dozvieš tu.

acai_bowl

5. Kurkuma

Kurkuma je prírodný antioxidant a superhrdina v boji proti chorobám. Má silné protizápalové a antioxidačné účinky, najmä vďaka aktívnej zložke - kurkumín. Tento zázračný prášok aktivuje imunitný systém, zvyšuje produkciu obranných buniek a pomáha telu odolávať infekciám. 

Okrem toho, kurkuma podporuje zdravie čriev, čo je kľúčové pre silnú imunitu, pretože až 70% našich imunitných buniek sa nachádza v tráviacom trakte. Ak ju pridáš do jedál alebo nápojov, ako je "zlaté mlieko" či čaje, naplno využiješ jej liečivé účinky.

6. Chia semienka

Ďalšia superpotravina - chia semienka sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, antioxidanty, vlákninu a množstvo vitamínov a minerálov. Na posilnenie imunity stačí pridať chia do smoothies, jogurtu, ovsenej kaše alebo do chia pudingu. Obsahujú aj protizápalové látky, ktoré môžu pomôcť znížiť riziko ochorení. 

chia_puding_s_matchou

7. Moringa

Moringa je známa svojimi silnými imunomodulačnými vlastnosťami. Obsahuje množstvo antioxidantov, vitamínov (najmä vitamín C a A) a minerálov, ktoré pomáhajú neutralizovať voľné radikály a znižovať zápal v tele. Tieto živiny podporujú funkciu bielych krviniek, čo je kľúčové pre imunitný systém. 

Moringa obsahuje zlúčeniny, ako sú flavonoidy a polyfenoly, ktoré posilnia obranyschopnosť organizmu a zlepšia celkovú pohodu. Pravidelná konzumácia moringy môže prispieť k lepšej odolnosti voči infekciám a chorobám. 

Obsahuje až 30% vlákniny, v tráviacom trakte pôsobí ako antibiotikum, zlepšuje trávenie a vstrebávanie živín. Reguluje hormóny súvisiace so spánkom, energiou a trávením. Odporúčame konzumovať 1 čajovú lyžičku (5g) denne. Moringa mletá sa môže zamiešať do nápojov, ovocných štiav, smoothies, jogurtov, káš a pod. 

Kombinácia týchto prírodných produktov môže výrazne posilniť tvoj imunitný systém a zlepšiť celkové zdravie. Vyskúšaj rôzne recepty a začleň tieto ingrediencie do svojej každodennej rutiny, aby si svoje telo pripravil na akékoľvek výzvy, ktoré sa môžu objaviť s príchodom sychravých a chladných dní. 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz