😋 Zadaj kód BONITAS15 a získaj 15% zľavu pre vybrané produkty značky BONITAS 😋

Červená šošovica: tajomstvo zdravého varenia a chutného využitia

Červená šošovica je jedným z najuniverzálnejších a najvýživnejších druhov strukovín, ktoré sa tešia čoraz väčšej popularite na celom svete. Vyznačuje sa jemnou, sladkastou chuťou, ktorá sa skvele hodí do širokej škály jedál, od polievok a dusených pokrmov až po šaláty a vegetariánske burgery. Jej nezameniteľná červená farba je spôsobená prírodnými pigmentmi, ktoré sa nachádzajú v šupke. 

Vďaka nízkemu obsahu tuku a vysokému obsahu antioxidantov sa červená šošovica považuje za ideálnu súčasť vyváženej stravy. Pridanie červenej šošovice do vašich jedál môže nielen obohatiť ich chuť a textúru, ale aj prispieť k vašej celkovej pohode.

Hlavné zložky červenej šošovice:

  1. Bielkoviny: Červená šošovica je vynikajúcim zdrojom rastlinných bielkovín, ktoré sú kľúčové pre obnovu a rast tkanív v tele. Obsah bielkovín v červenej šošovici sa pohybuje okolo 25-30% z jej sušiny.
  2. Vláknina: Je bohatá na vlákninu, ktorá podporuje zdravé trávenie a pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi. Obsah vlákniny v červenej šošovici môže byť približne 8-10% z jej sušiny.
  3. Vitamíny a minerály: Červená šošovica obsahuje množstvo vitamínov a minerálov. Tieto živiny sú dôležité pre rôzne funkcie v tele, vrátane tvorby červených krviniek a zdravia nervového systému.
  4. Sacharidy: Červená šošovica je tiež dobrým zdrojom komplexných sacharidov, ktoré poskytujú stabilnú energiu. Jej glykemický index je relatívne nízky, čo znamená, že energiu uvoľňuje postupne.

Ako variť červenú šošovicu?

Varenie červenej šošovice je jednoduché a rýchle, čo je jedným z jej mnohých výhod. Na rozdiel od niektorých iných strukovín, červená šošovica nevyžaduje prvotné namáčanie, čo šetrí čas a úsilie.

Pred varením červenej šošovice je dôležité ju dôkladne prepláchnuť pod studenou vodou, aby sa odstránili nečistoty a prach z povrchu. Na varenie použi približne 2 šálky vody na každú šálku šošovice. Šošovicu vložte do hrnca s vodou, priveď ju k varu, potom zníž teplotu a nechaj šošovicu jemne variť 15 až 20 minút. 

Počas varenia pravidelne kontroluj textúru; šošovica sa môže rozpadnúť a vytvoriť hladkú kašovitú konzistenciu, ktorá je ideálna na polievky a pyré. Ak preferuješ, aby šošovica ostala vcelku, var ju len do doby, kým nie je jemná, ale ešte stále drží tvar. Na konci varenia dochuť soľou a korením podľa vlastného vkusu.

Ako môžeš červenú šošovicu najlepšie využiť v kuchyni?

Červená šošovica je mimoriadne všestranná a môže byť použitá ako príloha k rôznym jedlám. Tu je niekoľko nápadov, ako ju môžeš zaradiť do svojho jedálnička:

  1. K mäsovým pokrmom: Uvarená červená šošovica je skvelou prílohou k pečeným alebo grilovaným mäsovým jedlám, ako sú kuracie prsia, hovädzí steak alebo jahňacie kotlety. Jej jemná chuť a bohatá textúra vytvárajú skvelý kontrast k mäsu.
  2. K rybám: Červená šošovica sa hodí aj k rôznym druhom rýb, ako sú losos, treska alebo platýz. Môžeš ju podávať ako zdravú alternatívu k tradičným zemiakom alebo ryži.
  3. Ako základ pre vegetariánske jedlá: Ak ju skombinuješ s bylinkami a rôznymi koreninami vytvoríš tak skvelý základ na prípravu výživných vegetariánskych alebo vegánskych burgerov, fašírok alebo náplní do plnených zeleninových jedál.
  4. K obilninám:  Červenú šošovicu môžeš servírovať s rôznymi druhmi obilnín, ako sú quinoa, bulgur alebo hnedá ryža. Táto kombinácia poskytuje vyvážený pomer bielkovín a vlákniny.
  5. K omáčkam a kari: Červená šošovica je výborná ako príloha k rôznym omáčkam, kari a duseným jedlám. Môže slúžiť ako príloha k pikantným indickým alebo orientálnym pokrmom.
  6. Do polievok: Pomocou červenej šošovice môžeš taktiež zahustiť svoje polievky a omáčky a vytvoríš tak požadovanú textúru s použitím zdravšej varianty.

dhal_z_cervenej_sosovice

Červená šošovica je skutočným pokladom v kuchyni, ktorý kombinuje výživnosť, rýchlu prípravu a všestrannosť. Nech už ju použiješ ako základ pre hlavné jedlo alebo ako výživnú prílohu, červená šošovica je skvelý spôsob, ako obohatiť stravu a zároveň si vychutnať lahodné pokrmy. 

Vyskúšaj si pripraviť výživný quinoa šalát. Červená šošovica perfektne dopĺňa chuť quinoi.

Na Nutive nájdeš červenú šošovicu dokonca v BIO kvalite a spolu s ňou kopec ďalších skvelých potravín na zlepšenie tvojho života a zdravého štýlu. Bež pozrieť e-shop a inšpiruj sa chutnými a zdravými receptami z nutiváckych surovín. 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz