💚Predsezónny výpredaj je tu 💚 Zadaj zľavový kód: VYPREDAJ15 a získaj zľavu na kategóriu 15%

Figy a ich TOP 10 zdravotných prínosov, ktoré by ste mali poznať

Figy, malé sladké plody so širokým využitím, sú nielen chutné, ale aj mimoriadne prospešné pre naše zdravie. Poďme sa pozrieť na desať najdôležitejších zdravotných prínosov fíg, ktoré by ste mali poznať.

1. Bohaté na výživné látky

Figy sú plné vitamínov a minerálov, ako sú vitamín A, B1, B2, vápnik, železo, fosfor, mangán, sodík, draslík a chlór. Tieto živiny sú nevyhnutné pre správne fungovanie nášho tela a podporu celkového zdravia.

2. Podpora trávenia

Figy obsahujú vysoké množstvo vlákniny, ktorá je kľúčová pre zdravé trávenie. Pomáha predchádzať zápche a podporuje pravidelný pohyb čriev, čo znižuje riziko gastrointestinálnych problémov.

3. Zdravé srdce

Vysoký obsah draslíka a nízky obsah sodíka vo figách pomáha regulovať krvný tlak, čím podporuje zdravie srdca. Pravidelná konzumácia fíg môže tiež znižovať hladinu zlého cholesterolu (LDL) v krvi.

4. Prevencia osteoporózy

Figy sú bohaté na vápnik, ktorý je dôležitý pre zdravé kosti a zuby. Pravidelná konzumácia fíg slúži ako prevencia osteoporózy a iných kostných ochorení. 

5. Antioxidanty

Figy obsahujú veľké množstvo antioxidantov, ktoré bojujú proti voľným radikálom v tele. Tieto antioxidanty pomáhajú predchádzať chronickým chorobám a spomaľujú proces starnutia.

6. Regulácia hladiny cukru v krvi

Napriek tomu, že sú figy sladké, ich glykemický index je relatívne nízky. To znamená, že konzumácia fíg nespôsobuje prudký nárast hladiny cukru v krvi, čo je výhodné pre ľudí s cukrovkou.

7. Posilnenie imunitného systému

Vo figách sa nachádza najmä vitamín C posilňujúci imunitný systém. To zvyšuje našu odolnosť voči bežným ochoreniam, ako sú prechladnutie a chrípka.

8. Zdravá pleť

Vitamín C a ďalšie antioxidanty vo figách podporujú zdravú pleť. Pomáhajú redukovať vrásky, zlepšujú elasticitu pokožky a podporujú jej mladistvý vzhľad.

9. Podpora chudnutia

Figy sú nízkokalorické a bohaté na vlákninu, čo z nich robí ideálnu súčasť diéty. Konzumácia fíg vás zasýti na dlhší čas, čím sa znižuje potreba príjmu ďalších kalórií.

10. Zníženie rizika rakoviny

Výskumy naznačujú, že vysoký obsah vlákniny a antioxidantov vo figách môže pomôcť znižovať riziko niektorých druhov rakoviny, najmä rakoviny hrubého čreva.

Aký je rozdiel medzi čerstvými figami a sušenými figami?

Čerstvé figy

  • Výživové hodnoty: Čerstvé figy obsahujú vyšší obsah vody, čo z nich robí osviežujúce občerstvenie s nižším obsahom kalórií.
  • Chuť: Sú sladké a šťavnaté, s jemnou a mäkkou textúrou.
  • Dostupnosť: Čerstvé figy sú sezónne a majú kratšiu trvanlivosť. Je potrebné ich konzumovať rýchlo po zakúpení.

Sušené figy

  • Výživové hodnoty: Sušené figy sú koncentrovanejšie na živiny. Obsahujú vyšší obsah vlákniny, cukrov a kalórií v porovnaní s čerstvými figami.
  • Chuť: Majú intenzívnejšiu sladkosť a sú žuvavejšie.
  • Dostupnosť: Sušené figy sú dostupné počas celého roka a majú dlhšiu trvanlivosť. Sú skvelé ako rýchle občerstvenie a ľahko sa skladujú.

Figy na našom e-shope

Na našom e-shope máme v ponuke rôzne druhy fíg, vrátane sušených fíg a fíg sušených mrazom. Tieto figy sú starostlivo vybrané, aby vám priniesli čo najvyššiu kvalitu a zdravotné prínosy. Ak hľadáte zdravé a chutné občerstvenie, určite navštívte náš e-shop a vyberte si z našej ponuky.

Záver

Figy sú nielen chutné, ale aj mimoriadne prospešné pre naše zdravie, či už v čerstvej alebo sušenej forme. Ich pravidelná konzumácia môže prispieť k zlepšeniu trávenia, podpore zdravia srdca, posilneniu imunitného systému a mnoho ďalších výhod. Ak ešte nie sú súčasťou vášho jedálnička, určite stojí za to ich vyskúšať.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz