😋 Zadaj kód BONITAS15 a získaj 15% zľavu pre vybrané produkty značky BONITAS 😋

Kokosový olej: Všetrastranný pomocník nielen v kuchyni

Kokosový olej, známy svojimi výhodami, si našiel svoje miesto v mnohých domácnostiach a určite by nemal chýbať ani v tej tvojej. Jeho prírodné zloženie a široké spektrum využitia z neho robia univerzálneho spoločníka na každý deň. Veď presvedč sa sama.

Rafinovaný vs. nerafinovaný kokosový olej. Ktorý si vybrať?

Poznáš rozdiel medzi rafinovaným a nerafinovaným kokosovým olejom? Rafinovaný kokosový olej je lisovaný a získavaný zo sušeného kokosového jadra. Je zbavený nečistôt prostredníctvom bielenia a vysokých teplôt. Má neutrálnu chuť bez vône a stráca cenné živiny. Využíva sa najmä pri varení, pečení či smažení pri vysokých teplotách.

Nerafinovaný (extra panenský kokosový olej) sa získava z čerstvej dužiny zrelých kokosov a je lisovaný za studena. To znamená, že nie je chemicky spracovaný, zachováva si svoju prirodzenú vôňu a chuť a neprichádza o množstvo výživných látok. Na Nutive nájdeš dokonca extra panenský kokosový olej v bio kvalite pestovaný v ekologickom poľnohospodárstve.

10+ výhod extra panenského kokosového oleja

  • pôsobí ako prírodné antibiotikum 
  • podporuje trávenie
  • nevytvára karcinogénne látky
  • zdravšia alternatíva pre milovníkov vyvážených jedál 
  • skvelá voľba do teplej aj studenej kuchyne
  • zmierňuje symptómy ekzémov a je vhodný pre citlivú pokožku
  • používa sa na výplach ústnej dutiny, odstraňuje zubný povlak a vybieli zuby
  • udržuje pokožku jemnú a hydratovanú
  • dodáva vlasom hebkosť a lesk
  • pomáha v boji proti akné vďaka antibakteriálnym účinkom
  • prírodný deodorant a krém na holenie

Čo vieš vykúzliť s kokosákom v kuchyni?

Kokosový olej vie dodať exotický šmrnc sladkým dezertom a múčnikom, sušienkam, domácej granole alebo šťavnatému ovocnému crumble. Skvelo nahrádza maslo či ghee-čko pri príprave nadýchaných lievancov, palaciniek či waflí. Vieš ním dodať extra vláčnosť napríklad ovsenej kaši.

Jedinečný chuťový profil kokosového oleja vynikne aj v slaných jedlách. Nemusíš sa ho báť použiť pri smažení či varení. Dodáva jedlám jemnú kokosovú príchuť a zároveň je stabilný pri vysokých teplotách. Panenský kokosový olej sa skvelo hodí práve do ázijských pokrmov ako thajské polievky alebo kari s kokosovým mliekom. 

thajske-jedlo-s-kokosovym-olejom

Beauty vlastnosti kokosového oleja

Ako už bolo spomenuté, kokosový olej vieš využiť nielen v kuchyni. Je napríklad výživnou bombou pre suché vlasy. Dodáva im hydratáciu, lesk a hebkosť. Najčastejšie sa využíva ako zábal či maska na vlasy. Vďaka antimikrobiálnym vlastnostiam vytvára ochrannú bariéru proti baktériám a upokojuje suchú alebo podráždenú pokožku hlavy

Okrem vlasov je skvelý aj na prírodné bielenie zubov. Najlepšie je používať kokosový olej v procese “vyplachovania úst”. Znižuje zápal, uzdravuje krvácanie ďasien a zbaví ťa nepríjemného dychu. Kokosový olej obsahuje kyselinu laurovú, ktorá zabíja ústne baktérie. 

Hodí sa aj na starostlivosť o tvár a telo. Je bohatý na vitamíny, antioxidanty a perfektne ho znáša aj citlivá a ekzematická pokožka. Veľmi dobre premasťuje a vyživuje vysušenú pokožku, zvyšuje jej vitalitu a pružnosť. 

starostlivost-pokozka-vlasy-kokosovy-olej

Miluješ kokosové produkty rovnako ako my?

Kokosové produkty majú obrovskú výhodu  — sú zdravé a chutné zároveň. Poď si uloviť TOP kokosové produkty v BIO kvalite:

  • BIO granola s kokosovou pastou - do chrumkava upečená granola s kokosovou pastou a lyo ananásom. Exotika na druhú. 
  • BIO kokosové chipsy - chrumkavá pochúťka v 3 príchutiach - opekané, s javorovým sirupom či kakaom 
  • BIO kokosová múka - ľahšie stráviteľná nízkosacharidová alternatíva pečenia. Ideálna voľba na pečenie chlebíka či pekárenských výrobkov
  • BIO kokosové mlieko - nahraď smotanu rastlinnou alternatívou, skvelo dochutí ázijské jedlá alebo mango sticky rice alebo BIO sušené kokosové mlieko využijú vegáni alebo tí s laktózovou intoleranciou

Ďalšie kokosové produkty nájdeš tu.

4 tipy na lahodné recepty s kokosovým olejom

1. Nepečené raw granola bites

raw-granola-bites


2. Chrumkavá domáca granola s malinami a bielou čokoládou

domaca-granola

 

3. Jahodové palacinky

jahodove-palacinky

 

4. Lahodné mrkvové kocky

mrkvove_kocky_2

Pre viac inšpirácie sleduj náš blog

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz