😋 Zadaj kód BONITAS15 a získaj 15% zľavu pre vybrané produkty značky BONITAS 😋

Mandle - nutrične najbohatšie orechy, ktoré si zamiluješ

Vedeli ste, že mandle boli z hľadiska obsahu vitamínov cenené už v starovekých civilizáciách pre svoju výnimočné vlastnosti? Dnes ich radíme k nutrične najbohatším orechom. Obsahujú vysoký podiel bielkovín, vlákniny a vitamínov. Vynikajú nielen výživovou hodnotou, ale aj jemnou, maslovou chuťou a chrumkavou textúrou. Podľa čoho si vybrať tie správne? 

Ako spoznať kvalitné mandle?

Existuje mnoho odrôd mandlí. Líšia sa pôvodom, veľkosťou, tvarom, chuťou a spôsobmi využitia. Dôležité je rozlišovať sladké a horké mandle.

Sladké mandle najčastejšie nachádzame v obchodoch a používame v kuchyni. Nie sú nebezpečné na konzumáciu, pretože obsahujú množstvo prospešných látok. Horké mandle obsahujú amygdalín, ktorý môže byť toxický, a preto sa zvyčajne používajú v priemysle. Napríklad na výrobu mandľového oleja alebo aróm po odstránení toxických látok.

mandle_jadra_nutiva_blog

Čo mandle obsahujú?

Mandle sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, vitamíny a minerály (napr. vitamín E, horčík a mangán) vlákninu a bielkoviny. Práve vitamín E pôsobí ako silný antioxidant. Odbúrava z organizmu voľné radikály. Mandle dodávajú telu potrebnú energiu, podporujú pamäť a sústredenie. Preto sú obľúbené najmä medzi študentmi. 

Navyše obsahujú tuky v najprirodzenejšej podobe. Pravidelnou konzumáciou vieš predísť cukrovke druhého typu, vyčistiť cievy od cholesterolu, upokojiť nervový systém a podporiť trávenie.

Odporúčaná denná dávka je cca 28g. Zodpovedá to asi 23 mandliam= hrsť mandlí. Táto porcia obsahuje okolo 160 kalórií a poskytuje telu množstvo dôležitých živín. Mandle sú skvelou súčasťou zdravej stravy, ale je dôležité ich konzumovať s mierou, pretože sú kaloricky bohaté.

Lúpané vs. blanšírované mandle. Aký je medzi nimi rozdiel?

Lúpané mandle sú zbavené hnedej vonkajšej šupky mechanickým procesom. Výsledkom sú mandle s čistým bielym jadrom, ktoré sú jemnejšie a menej horké ako nelúpané mandle.

Blanšírovanie je proces, pri ktorom sa mandle krátko ponoria do vriacej vody a potom sa rýchlo ochladia v studenej vode. Tento proces spôsobí, že šupka mandlí sa ľahko uvoľní, a tak sa dá jednoducho odstrániť. 

Po blanšírovaní sú mandle tiež bez šupky, podobne ako lúpané mandle, ale tento spôsob je šetrnejší a blanšírované mandle si dokážete ľahko pripraviť aj doma alebo si uľahčiť prácu a kúpiť ich v našom eshope. 

Kde použiť mandle?

Bežne konzumujeme sladké mandle. Na Nutive dbáme na extra čerstvosť a chrumkavosť mandlí. Mandle jadrá z USA sú známe výnimočnou prirodzene sladkou chuťou a perfektnou chrumkavosťou. Mandle Valencia sú o niečo sladšie, menšie a mäkšie. 

Obe odrody sa skvelo hodia na tvorbu RAW dezertov, omáčok alebo domácej granoly. Môžeš si ich dopriať len tak ako rýchly snack na doplnenie energie. Ráno si môžeš vychutnať mandľové maslo alebo pripraviť domáce mandľové mlieko, počas dňa s nimi zaženieš hlad v dezertoch a večer k vínu či pivu padnú vhod slané údené mandle.

mandlovy_kolac_nutiva

✅ mandľové maslo

✅ mandľové mlieko

✅ koláče a raw dezerty 

✅ domáca granola

✅ omáčky či šaláty

✅ posyp sladkého pečiva (napr. domáca vianočka)

✅ domáci mandľový likér Amaretto

✅ raňajkové kaše, lievance či wafle

✅ slaná pochúťka k vínu či pivu

 

TIP: Si milovníčkou sladkých raňajok? Priprav si domácu granolu s malinami a bielou čokoládou. Odporúčame pripravovať granolu hneď z dvojitej dávky, pretože zmizne z misky rýchlejšie, než by ste čakali. 

domaca-granola

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz