Nadýchané domáce šišky
Ingrediencie:
- 375ml mlieka
- 1 čajová lyžička cukru (do droždia)
- 1/2 kocky droždia
- 200g hladkej špaldovej múky
- 300g hladkej pšeničnej múky
- 2 polievkové lyžice trstinového cukru
- 1 žĺtok
- 1 polievková lyžica oleja
- 1 polievková lyžica rumu
Postup:
- Mlieko zmiešame s lyžičkou cukru, pridáme droždie a necháme vykysnúť
- V miske zmiešame hladkú pšeničnú aj špaldovú múku s cukrom, pridáme vykysnutý kvások, žĺtok, olej, rum a vymiesime cesto
- Vymiesené cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme kysnúť na linke, kým zdvojnásobí svoj objem
- Vykysnuté cesto na šišky rozvaľkáme na pomúčenej doske a povykrajujeme menšie kruhy, ktoré necháme po vykrojení ešte chvíľu pokysnúť
- Šisky vyprážame na horúcom oleji, ktorý však zohrievame pomaly! Ideálna teplota oleja pri vyprážaní je 170C.
- Šišky počas praženia otočíme, aby sa pekne prepiekli z obidvoch strán
- Vypražené šišky necháme vychladnúť a podávame napríklad s džemom alebo jahodovým krémom
Dobrú chuť! 😋
Recept pripravila foodblogerka Majka Zacharová.
IG | karotka.sk