💚Predsezónny výpredaj je tu 💚 Zadaj zľavový kód: VYPREDAJ15 a získaj zľavu na kategóriu 15%

Pár zaujímavosti o para orechoch: Odhaľte ich tajomstvá

Vedel/a si, že para orechy nie sú orechy, ale semená juvii stepilej? Alebo že rastú v Južnej Amerike a niektoré stromy dosahujú aj tisícročia? Para orechy nazývané aj brazílske orechy sú výnimočné nielen preto, že skvelo chutia, ale sú bohaté na množstvo vitamínov a minerálov. 

Poď si prečítať niekoľko zaujímavosti o exotických a chuťovo najzaujímavejších orechoch:

1. Najbohatší prírodný zdroj selénu

Vzácne para orechy majú viacero zdravotných benefitov. Patria k jednému z najväčších prírodných zdrojov selénu. Selén je známy svojimi antioxidačnými účinkami. Prispieva k správnemu fungovaniu imunitného systému, má protizápalové účinky a je dôležitý pre zdravie štítnej žľazy. 

 

2. Unikátna vôňa a chuť

Para orechy majú veľmi charakteristickú vôňu – jemne zemitej, s náznakmi sladkosti a jemnou arómou, ktorá pripomína lesné vône. Ich chuť je veľmi bohatá a krémová s jemnou sladkosťou. Textúra je hladká a mastná, čo pridáva na príjemnom pocite pri konzumácii. Vďaka chuťovému profilu sú obľúbenou voľbou pre rôzne kulinárske dobroty.

 

3. Zrelosť a zber 

Para orechy rastú v ťažkých, drevitých plodoch, ktoré môžu vážiť až 2kg a obsahujú až 24 jednotlivých orechov. Potrebujú viac ako ako rok na to, aby dozreli. Je to pomerne dlhý čas v porovnaní s iným druhmi orechov. 

 

4. Výživové hodnoty 

Para orechy sú bohaté na zdravé tuky, bielkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály vrátane vitamínu E, horčíka a zinku, omega 3 a omega 6 mastných kyselín.

para-orechy-blog-nutiva

 

5. Riziko predávkovania 

Konzumácia veľkého množstva para orechov môže byť toxická kvôli vysokému podielu selénu. Na pokrytie dennej dávky úplne postačí jeden para orech. Denne sa odporúča jesť maximálne 2-3 para orechy. Nutivácke balenia ti preto vystačia na dlhú dobu.

 

6. Ekologický význam 

Para orechy sú dôležitým hospodárskym produktom v Amazónii, pričom ich zber podporuje ochranu dažďových pralesov. Pomáhajú udržiavať ekologickú rovnováhu a poskytujú útočisko pre rôzne druhy fauny.

 

7. Využitie v kuchyni

Skúšali ste si pripraviť recepty z para orechov? Nám osobne najviac chutia v sušienkach, domácich müsli tyčinkách, raňajkovej kaši, podrvené na lievancoch alebo samotné ako rýchla záchrana na doplnenie energie.

Vyskúšaj si pripraviť overený recept na tekvicovú ovsenú kašu s para orechmi s para orechmi od Annamária Bilasovej.

tekvicova-ovsena-kasa-s-para-orechmi-blog

tekvicova-ovsena-kasa-s-para-orechmi

Na našom e-shope nájdeš dva druhy poriadne chrumkavých para orechy s krémovou textúrou. Jedny značky Farmland v 200g a 500g balení alebo druhé značky Bonitas v prémiovej BIO kvalite v praktickom 100g balení do práce, školy či na cesty. 



Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz