😋 Zadaj kód BONITAS15 a získaj 15% zľavu pre vybrané produkty značky BONITAS 😋

Pistácie: Udržia ťa fit a telo nabijú energiou

Pistácie sú známe svojou jemne sladkou, krémovou maslovou chuťou, ktorá je doplnená jemnou chrumkavosťou. Ich vôňa je jemná, oriešková a príjemne aromatická. Patria medzi najstaršie známe orechy, ktoré ľudia konzumovali. 

Ako rastú pistácie? 

Pistácie pochádzajú z malého stromu Pistacia vera, ktorý je pôvodom z oblasti strednej Ázie a Blízkeho východu. Pestujú sa na pistáciovom strome, ktorý dorastá do výšky 10 metrov. Stromy pistácií potrebujú horúce letá a chladné zimy, aby mohli produkovať kvalitné plody. 

Plod stromu sa vyvíja v šupke, ktorá sa časom otvorí a vtedy je pripravená na zber. Pistácie sú zberané na jeseň, keď škrupina začne praskať a odhaľovať zelenú dužinu. Stromy začínajú produkovať plody po 7-10 rokoch a môžu žiť až 300 rokov.

Fun fact:  V Iráne a Číne sa pistáciám hovorí "smiešny orech", pretože prasknutie škrupiny vyzerá, akoby sa pistácia smiala. Tieto orechy sa prirodzene otvárajú počas procesu zrenia.

Ako pestovať pistácie? 

Ak chcete vyskúšať pestovanie pistácií doma, musíte mať trpezlivosť a správne podmienky. Pistáciový strom potrebuje veľmi teplé a suché podnebie, aby sa mu dobre darilo, takže nie je ideálny pre každé miesto. Je dôležité zabezpečiť im dostatočnú zálievku, najmä počas suchých období. Avšak, ak žijete v oblastiach s miernym zimným obdobím a horúcimi letami, môžete si vypestovať vlastné pistácie.

  • Pôda: Pistácie vyžadujú dobre priepustnú pôdu s mierne zásaditou hodnotou pH.
  • Slnečné svetlo: Strom potrebuje dostatok svetla a teplé podnebie.
  • Zalievanie: Mladé stromy potrebujú pravidelné zalievanie, ale nesmú stáť vo vode, pretože ich korene sú citlivé na premokrenie.
  • Opeľovanie: Potrebuješ aspoň jeden samčí a jeden samičí strom pre úrodu, pretože pistácie sú opeľované vetrom.

Zdravotné benefity konzumácie pistácií

Pistácie sú nabité živinami. Sú bohaté na proteíny, vlákninu, zdravé tuky a množstvo vitamínov a minerálov, vrátane vitamínu B6, ktorý podporuje metabolizmus a imunitný systém. Obsahujú antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením a znižujú riziko chronických ochorení. Navyše, pravidelná konzumácia pistácií môže prispieť k zníženiu hladiny cholesterolu, zlepšiť trávenie a podporovať zdravie srdca.

pistacie_blog_nutiva

Pistácie a tehotenstvo 

Pre tehotné ženy sú pistácie skvelou voľbou. Obsahujú kyselinu listovú, ktorá je kľúčová pre správny vývoj plodu, najmä počas prvých týždňov tehotenstva. 

Zdravé tuky v pistáciách môžu pomôcť v udržaní stabilnej energie, zatiaľ čo proteíny podporujú vývoj svalov a tkanív. Okrem toho sú pistácie bohaté na železo, čo môže pomôcť pri predchádzaní anémie, ktorá sa často vyskytuje u žien v priebehu tehotenstva. Ak nemáš alergiu na orechy, pistácie môžu byť zdravým doplnkom tvojej stravy počas tehotenstva.

Využitie pistácií v kuchyni

Na Nutive nájdeš lúpané či nelúpané pistácie, solené a nesolené pistácie. Každý si u nás príde na svoje. Lúpané nesolené pistácie sú ideálne na prípravu domáceho pistáciového krému, krémov do dezertov či sladkého pečiva alebo na zdobenie moderných dezertov. 

Solené pistácie ocenia všetci milovníci slaných snackov. Nahraď ich popcornom pri sledovaní filmu alebo ich ponúkni na stretnutiach s kamošmi či rodinou. Ich chuť si všetci obľúbia. 

pistaciovy_kolac_blog_nutiva

TIP na recept: S príchodom chladnejších dní spomaľ a dopraj si pomalé ráno s Pšenovou kašou s hruškami. Navrch pridaj pistácie v krémovej podobe. Pistáciovým krémom dodáš kaši šmrnc a vďaka vysokému obsahu tukov ťa zasýti na dlhšiu dobu.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz