Škorica: Voňavé korenie, ktoré zahreje telo i dušu

Aromatická, sladká a zároveň jemne pikantná – škorica je jedným z najobľúbenejších korení na svete. Táto hnedo-zlatá kôra tropického stromu má oveľa viac než len príjemnú vôňu. Pozrime sa bližšie na to, ako nám toto zázračné korenie dokáže prospieť a prečo by nemalo chýbať ani v tvojej kuchyni.

Pôvod a pestovanie

Škorica pochádza z tropických oblastí Ázie, najmä zo Srí Lanky, Indie a Číny, kde sa pestuje už tisíce rokov. Najznámejšie sú dva hlavné druhy škorice: cejlónska (pravá škorica) a čínska (cassia). Cejlónska škorica, pochádzajúca zo Srí Lanky, je jemnejšia a drahšia, zatiaľ čo škorica cassia je bežnejšia,má silnejšiu a výraznejšiu chuť. Obsahuje viac kumarínu, čo môže byť vo vysokých dávkach zdravotne škodlivé.

Pestovanie škorice je pomerne náročný proces. Stromy škoricovníka sa pestujú v tropických podmienkach, kde potrebujú teplé a vlhké podnebie. Kôra stromov, ktorá sa zbiera ako škorica, sa opatrne lúpe po približne dvoch až troch rokoch rastu. Následne sa kôra suší a stočí do typických roliek, ktoré poznáme ako škoricové drievka.

Popularita škorice v našich kuchyniach nie je náhodná – skrýva v sebe aj bohatú históriu, ktorá siaha tisíce rokov do minulosti. V starovekom Egypte bola tak cenná, že sa používala ako dar pre kráľov. Dnes je vďaka svojej dostupnosti neodmysliteľnou súčasťou mnohých receptov a domácich liekov. 

Zdravotné benefity škorice

Škorica je obľúbené korenie a prírodný liek s mnohými zdravotnými benefitmi:

  • Obsahuje silné antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením a pomáhajú v boji proti zápalom.
  • antibakteriálne a antivírusové vlastnosti, čo ju robí účinnou v boji proti infekciám.
  • Pravidelná konzumácia škorice môže pomôcť znižovať hladinu cukru v krvi, čo je prospešné pre ľudí s diabetom 2. typu.
  • Podporuje zdravie srdca tým, že môže znižovať hladinu cholesterolu a krvný tlak.
  • Zlepšuje trávenie a môže zmierniť problémy ako nafukovanie a plynatosť.
  • Má pozitívny vplyv na mozog, zlepšuje kognitívne funkcie a pamäť.

 

Využitie v kuchyni

Škorica má v kuchyni široké využitie, vďaka svojej sladko-korenistej chuti dokáže vylepšiť mnohé jedlá a nápoje:

  • Pečivo a dezerty: Škorica je neodmysliteľnou súčasťou mnohých sladkých receptov, ako sú škoricové rolky, koláče, perníky či jablkové dezerty.
  • Raňajky: Pridaj škoricu do ovsenej kaše, jogurtu, smoothie alebo palaciniek pre extra chuť a arómu.

psenova_kasa_shruskou_a_skoricou

  • Exotické jedlá: V indickej a marockej kuchyni sa škorica používa na dochutenie kari, dusených mäsových pokrmov či jedál z ryže.
  • Domáce koreniace zmesi: Je súčasťou mnohých zmesí, ako je garam masala, pumpkin spice alebo perníkové korenie.
  • Zdravé snacky: Škorica je skvelá na dochutenie orechov, granoly alebo pečeného ovocia, ako sú jablká a hrušky.
  • Konzervovanie ovocia: Používa sa pri zaváraní ovocia, ako sú jablká, hrušky či broskyne, dodáva príjemnú arómu.
  • Teplé nápoje: Skvele dochutí kávu, horúcu čokoládu, čaj či varené víno alebo si spolu s Nutivou môžeš pripraviť výborné Chai Latte. Recept nájdeš tu.

chai_latte_recept

Škorica je jedinečné korenie. Jej využitie v kuchyni je nesmierne bohaté a dokáže povýšiť aj jednoduché jedlá na nový chuťový zážitok. Či už ju pridáš do sladkých dezertov, nápojov alebo exotických pokrmov, škorica rozvonia a dochutí každý pokrm. Nezabúdaj však na jej silu – aj malé množstvo môže mať veľký vplyv na chuť i zdravie. 

Vyskúšaj ju kreatívne využiť vo svojich receptoch. V nutiváckej ponuke nájdeš cejlónsku škoricu v najkvalitnejšej podobe v BIO kvalite. Ak už škoricu doma máš, neváhaj vyskúšať ďalšie produkty, ktoré ju obsahujú. Sú to napríklad Mandle v čokoláde so škoricou, Datle v horkej čokoláde so škoricou alebo Pekanové orechy so škoricou a morskou soľou.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz