Superpotravina Maca: zlepšuje fyzickú a duševnú pohodu

V dnešnej dobe, keď hľadáme spôsoby, ako zlepšiť naše zdravie prirodzeným spôsobom, stále viac ľudí objavuje superpotraviny. Jednou z nich je maca - zázračná rastlina z peruánskych Ánd, ktorá sa používa už po tisíce rokov. V tomto článku si vysvetlíme, čo je maca, aké sú jej zdravotné prínosy a prečo by ste mali zvážiť jej začlenenie do svojho jedálnička.

Superpotraviny vytŕčajú z radu vďaka vysokému množstvu vitamínov a minerálov. Hravo zatočia s vírusmi, posilnia imunitu a dodajú ti silu. Jednou z nich je maca. Pre koho je maca určená, ako sa spracúva a do akých receptov si ju vieš pridať? Dočítaš sa v článku. 

Čo je vlastne maca? 

Maca, tiež známa ako "peruánsky ženšen" pochádza z rastliny maca (Lepidium meyenii), ktorá rastie v Andách v Peru. Vzhľadom pripomína malú repu. Rastie vo veľmi drsných klimatických podmienkach, čo z nej robí mimoriadne odolnú rastlinu s jedinečnými výživovými vlastnosťami. Tradične sa používa už tisíce rokov na podporu energie, vitality a sexuálneho zdravia. 

Od zberu až po jemný prášok 

Proces spracovania maca prášku je relatívne jednoduchý a šetrný. Po zbere sa koreň maca suší na slnku, čo môže trvať niekoľko týždňov. Následne sa sušené korene melú na jemný prášok. Tento prášok si zachováva všetky svoje výživové hodnoty, pretože neprechádza agresívnymi teplotnými procesmi, ktoré by mohli zničiť cenné živiny.

Maca sa bežne predáva vo forme prášku, kapsúl alebo extraktu. Na Nutive nájdeš maca prášok v BIO kvalite za skvelú cenu.

Čo nájdeš v maca prášku?

Koreň maci je bohatý na živiny ako:

  • Vitamíny (B1, B2, C, E): Posilňujú imunitný systém a zvyšujú energetickú hladinu.
  • Minerály (železo, horčík, vápnik, zinok): Dôležité pre zdravie kostí, funkciu svalov a imunitu.
  • Aminokyseliny: Maca obsahuje 19 z 20 základných aminokyselín, čo z nej robí dobrý zdroj proteínov a doplnok pre podporu trávenia a svalovú regeneráciu.
  • Antioxidanty: Pomáhajú chrániť telo pred škodlivými voľnými radikálmi.

Pre koho je maca prášok určený? 

  • Športovci a aktívni jedinci: Pomáha zvýšiť výdrž a podporuje rýchlejšiu regeneráciu svalov.
  • Ľudia pod stresom: Maca pôsobí adaptogénne, čo znamená, že pomáha telu prispôsobiť sa stresu a udržiavať hormonálnu rovnováhu.
  • Ženy a muži s hormonálnymi problémami: Pomáha regulovať hormonálnu hladinu, podporuje plodnosť a zmierňuje symptómy menopauzy.
  • Ľudia s nízkou energiou: Maca je známa ako prírodný „energetický booster“ bez kofeínu.

V čom chutí maca prášok najlepšie? 

Maca prášok je veľmi všestranný a môžeš ho jednoducho začleniť do každodenného života aj ty. Má jemnú, mierne orieškovú chuť s náznakom karamelu, čo ho robí vhodným pre rôzne recepty. Niektorí ľudiaj cítia aj jemné karamelové alebo sladkasté tóny, zatiaľ čo iní ho opisujú ako trochu horkastý či dokonca s trochou pikantnosti

Odporúčame vyskúšať maca prášok a pridať ho do: 

  • Smoothies: Pridaj 1–2 čajové lyžičky do obľúbeného smoothie pre extra energiu.
  • Raňajkové kaše: Skús maca prášok vmiešať do ovsených vločiek alebo jogurtu.
  • Káva alebo čaj: Pre jemné povzbudenie bez kofeínu ho pridaj do ranného nápoja.
  • Dezerty: Môžeš ho použiť ako prísadu do palaciniek, muffinov alebo koláčov, aby si zvýšil nutričnú hodnotu svojich dezertov.

Smoothie_maca_prasok

Nutiváci radia: Je dôležité začať s malým množstvom, ideálne 1/2 čajovej lyžičky denne, a postupne zvyšovať dávku na 1–2 čajové lyžičky, aby sa tvoje telo mohlo prispôsobiť. 

Prečo stojí maca prášok za vyskúšanie?

Maca je jednou z tých prírodných zázrakov, ktoré môžu mať hlboký vplyv na tvoje zdravie a pohodu. Jej užívanie prináša spektrum zdravotných prínosov, od zvýšenia energie, zlepšenia fyzickej kondície, zvýšenia sexuálnej túžby a vitality až po podporu hormonálnej rovnováhy. Vyskúšaj macu aj ty a objav jej potenciál pre zlepšenie kvality života.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz