💚Predsezónny výpredaj je tu 💚 Zadaj zľavový kód: VYPREDAJ15 a získaj zľavu na kategóriu 15%

Superpotravina matcha: Čo ste o nej určite nevedeli

Intenzívna zelená farba, aromatická, jemne horká až osviežujúca chuť s nádychom sladkosti a výborný zdroj antioxidantov. Čo je to matcha a prečo je tak výnimočná? Poďme sa pozrieť na to, ako ju pripraviť, aký je rozdiel medzi kávou  a matcha práškom a aké dobroty z nej dokážeš vykúzliť.  

Čo je matcha?

Japonský výraz „matcha“ v preklade doslova znamená „mletý čaj“ – a presne tým aj matcha je. Matcha prášok pochádza z mletých lístkov zeleného čaju. Lístky prechádzajú procesom parenia a sušenia a následne sa melú na jemný prášok.

Matcha obsahuje tak 10x viac polyfenolov a antioxidantov než bežný zelený čaj. Vďaka tomu má pozitívny vplyv na zdravie. Pomáha udržiavať zdravé srdce, detoxikovať organizmus a redukovať hmotnosť. 

Prečo piť matchu namiesto kávy?

Vieš čo spája kávu a matchu? Kofeín. Veľa ľudí nahrádza kávu práve matchou. 

Aký je medzi nimi rozdiel?

Líšia sa odlišným nástupom kofeínu a zdravotnými benefitmi. Zatiaľ čo kofeín v káve pôsobí rýchlo,  účinky matcha prášku sa dostavia neskôr a trvajú oveľa dlhšie. Matcha prášok sa radí medzi superpotraviny a vyniká obsahom vitamínov, minerálov, katochínov a aminokyselín. Práve aminokyseliny zabezpečia lepšiu koncentráciu a doplnia energiu.

5 tipov na jednoduché recepty s matchou

Matcha prášok je skvelou ingredienciou do rôznych jedál a nápojov. Tu je niekoľko tipov, kde ju môžeš využiť:

  • Matcha latté - zmiešaj lyžicu matcha prášku s 200 ml vody alebo napeneného mlieka a vychutnávaj
  • Matcha smoothie - pridaj lyžicu matcha prášku do svojho obľúbeného smoothie pre extra dávku energie
  • Raw matcha dezerty - skombinuj namočené datle, mleté mandle a matcha prášok a vznikne ti dokonalý raw dezert
  • Matcha roláda - priprav si ľahkú roládu, recept nájdeš na našom blogu
  • Matcha blended oatszmiešaj ovsené vločky, chia semienka, ovocie, rastlinné mlieko a voilá svieže ovocné raňajky sú na svete. Inšpiruj sa receptom na matcha blended oats tu 

 


Matcha roláda 

 

Matcha blended oats

V našom e-shope nájdeš matcha prášok v BIO kvalite, vyrobený z kvalitných pomletých lístkov zeleného čaju. Práve aromatická a lahodná chuť si získala naše srdcia. Nám najviac chutí v domácom matcha latté.

TIP: Počas horúcich letných dní ti určite padne vhod osvieženie v podobe vegan ľadovej verzie matcha latté od blogerky Annamária Bilasovej. Odporúčame vyskúšať 👌 



Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz