Superpotravina Spirulina: Rastlinná bielkovinová bomba

Čo je Spirulina?

Spirulina, zelenomodrá riasa, je považovaná za jednu z najvýživnejších superpotravín na svete. Pôvodom je z jazier v tropických a subtropických oblastiach, najmä v Afrike a Južnej Amerike. Zaujímavosťou je, že vďaka výživovej hodnote bola pre staroveké civilizácie, ako sú Aztékovia, základnou zložkou stravy.

Špecifická vôňa a chuť

Spirulina má veľmi špecifickú chuť a vôňu. Chuť je mierne zemitá a pripomína kombináciu morských rias a trávy. Pre niektorých ľudí môže byť trochu horká alebo „morská,“ čo závisí aj od spôsobu, akým bola spracovaná. Vôňa je jemne rybacia. Na prekrytie špecifickej chuti ju môžeš pridať do smoothies, džúsov alebo ju zmiešať s ovocím a zeleninou. Spirulina v kapsuliach je vhodná pre tých, ktorí chcú využiť jej výhody bez toho, aby museli čeliť jej špecifickej chuti.

Výnimočné nutričné hodnoty 

Bielkoviny zelenej riasy sú 5 - krát viac vstrebateľnejšie ako v mäse či sóji. Spirulina obsahuje približne 60-70 % bielkovín, čo z nej robí jednu z najbohatších rastlinných bielkovinových zdrojov. Jej zloženie zahŕňa:  

  • Vitamíny: B1 (tiamín), B2 (riboflavín), B3 (niacín), B6, B12, vitamín E
  • Minerály: Železo, horčík, vápnik, draslík, zinok
  • Antioxidanty: Fykocyanín (jedinečný pigment spiruliny), beta-karotén
  • Omega-3 a Omega-6 mastné kyseliny
  • Kyselina gama-linolénová (GLA)

Rastlinný zdroj bielkovín pre vegetariánov a vegánov

Spirulina je superpotravina vhodná takmer pre každého, ale môže byť obzvlášť prospešná pre:

Vegetariáni a vegáni

  • Bohatý zdroj bielkovín: Spirulina obsahuje vysoké množstvo kvalitných rastlinných bielkovín (asi 60 –70 % svojej hmotnosti), čo je ideálne pre ľudí, ktorí nekonzumujú živočíšne produkty.
  • Obsah vitamínov a minerálov: Spirulina je zdrojom železa, vitamínov skupiny B (vrátane vitamínu B12, aj keď v menej aktívnej forme), čo môže pomôcť pri nedostatku týchto živín u vegánov.

Športovci a fyzicky aktívni ľudia

  • Podpora regenerácie: Vysoký obsah aminokyselín a antioxidantov v spiruline môže prispieť k rýchlejšej regenerácii svalov po fyzickej aktivite.
  • Zvýšenie energie: Spirulina môže zlepšiť energetickú hladinu a pomáhať zvládať únavu, čo je pre športovcov výhodné.

Ľudia s anémiou alebo nízkou hladinou železa

  • Zdroj železa: Spirulina obsahuje železo, čo môže pomôcť pri nedostatku tohto minerálu, ktorý je častou príčinou anémie. Je však dôležité mať na pamäti, že rastlinné zdroje železa (nehémové železo) sa horšie vstrebávajú, a preto je vhodné kombinovať spirulinu s potravinami bohatými na vitamín C.

Osoby trpiace alergiami (najmä sezónnymi)

  • Antialergické účinky: Spirulina môže pomôcť znížiť zápalové reakcie spojené s alergiami, ako sú sená nádcha alebo alergické reakcie na peľ.

Ľudí, ktorí chcú schudnúť

  • Nízky obsah kalórií a podpora metabolizmu: Spirulina má nízky obsah kalórií, no vysoký obsah živín, čo môže byť prospešné pri chudnutí, pretože zvyšuje pocit sýtosti.
  • Zlepšenie metabolizmu: Niektoré štúdie naznačujú, že spirulina môže zlepšiť metabolizmus tukov a cukrov v tele, čo môže prispieť k redukcii hmotnosti.

POZOR: Tehotné ženy a osoby s autoimunitnými ochoreniami by však mali jej užívanie konzultovať s lekárom.

Prášok alebo kapsuly?

Spirulina sa dá konzumovať viacerými spôsobmi. Najobľúbenejšia je v práškovej forme, ktorú je možné pridať do smoothies, štiav alebo jogurtov. Skvele sa kombinuje s ovocím, ako sú banány či mango, ktoré pomáhajú zamaskovať jej chuť. Niektorí ju pridávajú aj do šalátových dresingov, polievok alebo raw dezertov. Ak sa chceš vyhnúť jej špecifickej chuti, spirulina je dostupná aj v kapsulách.

spirulina_prasok_blog

Na Nutive nájdeš spirulinu v BIO kvalite vo forme prášku alebo tabliet. Denne odporúčame rozmiešať 1 - 3 čajové lyžičky vo vode, džúse alebo v inom studenom nápoji. Pre najlepší účinok užívaj nápoj 15 - 30 minút pred jedlom. Najlepšie každé ráno nalačno. Pozitívne účinky sa dostavia po pravidelnom užívaní. Zelené potraviny môžeš vzájomne kombinovať a posilniť tak účinok. 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz